Disciplines

Kinesitherapie

Een kinesitherapeutische behandeling is aangewezen wanneer een optimaal functioneren verhinderd wordt door lichamelijke belemmeringen. Vaak uit dit zich in onder meer pijnlijke en 'geblokkeerde' spieren en gewrichten.

De oorzaken van een suboptimaal functioneren kunnen verschillend zijn van aard en zijn vaak een combinatie van fysieke en psychische factoren. Via bewegingstherapie ('kinesis' is Oud-Grieks voor 'beweging') zorgen onze kinesisten ervoor dat uw lichaam opnieuw optimaal functioneert en u weer onbelemmerd kan bewegen.

Osteopathie D.O.

Osteopathie is een manuele geneeskunde. Het doel van de osteopathische behandeling bestaat erin het lichaam van de patiënt in zijn totaliteit terug normaal te laten functioneren. Het unieke aan osteopathie is het leggen van linken tussen verschillende lichaamsdelen en organen om daarna de verschillende klachten van de patiënt met elkaar in verband te brengen.

Het eigen herstelvermogen van de patiënt wordt vervolgens gestimuleerd door middel van manuele technieken, zijnde technieken voor het steun- en bewegingsapparaat, de organen, het zenuwstelsel en de schedel. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en het bewegingsverlies waarna deze mobiliteitsvermindering behandeld kan worden. Elk individu met zijn klachten is anders, dus elke patiënt wordt bijgevolg benaderd door middel van een doelgerichte en individuele aanpak. Daarnaast legt onze praktijk zich ook toe op screenen en preventief behandelen om klachten te voorkomen.

 

Enkele voorbeelden van mogelijke indicaties zijn: rug en nekpijn, herniatie, uitstralingspijnen, tintelingen, ischialgie, krachtverlies, zenuwinklemming, schouderpijn, frozen shoulder, trauma, whiplash, migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, tennis- en golferselleboog, hielspoor, artrose, spier- en peesontstekingen, spierscheuren, doorbloedingsproblemen, compartiment syndroom, fasciale spanningen, stress, hyperventilatie, tintelingen, spijsverteringsklachten, misselijkheid, brandend maagzuur, zware maag, (buik)krampen, sinusitis, oorsuizen of tinitus,… Ook baby’s zijn welkom in onze praktijk!

 

Osteopathie is voor iedereen. Twijfelt u of uw klacht wel in aanmerking komt voor een behandeling osteopathie? Neem dan zeker contact met ons op!

Bekkenbodemtraining of pelvische re-educatie (in opleiding)

Bekkenbodemtraining kan in vele gevallen een oplossing bieden voor problemen zoals ongewenst urineverlies, (te) vaak moeten plassen en seksuele dysfuncties. Vooral vrouwen lijden op latere leeftijd of na een bevalling aan deze kwalen.

Vaak is de oorzaak daarvan een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Door bekkenbodemtraining leert u uw bekkenbodemspieren trainen om ze opnieuw strakker te maken. Voor zwangere vrouwen zijn bekkenbodemoefeningen ook vóór de bevalling zeker aan te raden. Zo voorkomt u namelijk problemen zoals bekkenpijn en incontinentie na de bevalling. Ook mannen kunnen baten bij bekkenbodemtraining, onder meer om incontinentie en erectiestoornissen tegen te gaan.

Cardiale revalidatie

Hartproblemen treffen een steeds groter wordend deel van de bevolking. Daarom is in sommige gevallen, zoals na hartfalen en cardiale ingrepen, cardiale revalidatie aangewezen.

Cardiale revalidatie bestaat uit een programma van fysieke oefeningen die onder begeleiding van een kinesist en in overleg met een arts worden uitgevoerd. Die oefeningen zijn erop gericht om een eventueel verlies aan bewegingsvrijheid na hartproblemen terug te draaien en het lichaam opnieuw volledig mobiel te maken.

Specialisten
Lymfedrainage (MLDV) en oedeemtherapie

Bij manuele lymfedrainage wordt het lymfesysteem door massagetherapie gestimuleerd om overtollig vocht af te voeren. Voluit staat MLDV voor Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder.

De therapie werd dus genoemd naar haar grondlegger, de Deense bioloog Emil Vodder. Klachten zoals oedeem (zwellingen), sinusitis, reuma, whiplash, bloedcirculatiestoornissen (zoals spataders), orgaanklachten en klachten als gevolg van stress kunnen met behulp van MLDV behandeld worden.

Specialisten
Nina Mariën
Manuele therapie

Manuele therapie is voor patiënten van elke leeftijd, voor elke activiteit, als ook voor recidiverende klachten. Intensieve sportbeoefenaars, die het bewegingsstelsel zeer op proef stellen, kunnen bij ons terecht voor hun sportletsel. Bij veel sportletsels en overbelastingsletstels ligt het accent van revalidatie op een goed begeleid oefentherapeutisch programma.

Voor vele vormen van pijn en functiestoornissen in ons lichaam bestaat er een efficiënte oplossing. In manuele therapie wordt er eerst gezocht naar de oorzaak van de klacht. Van daaruit werkt de manuele therapeut een individuele behandelingsstrategie uit. Hierbij wordt er gestreefd naar een duurzame oplossing voor deze functiestoornissen. Het doel van manuele therapie bestaat uit het normaliseren van gewrichten en spieren zodat de functionele disbalans terug hersteld kan worden. Op deze manier kan er ingewerkt worden op pijn, die zowel acuut als chronisch van aard kan zijn.

 

Het onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, een klinisch onderzoek en een specifiek toegepast onderzoek waarbij spieren, gewrichten en zenuwen worden getest. Zo kan de manueel therapeut de oorzaak en ernst van de klachten opsporen om zo tot een manueel therapeutische behandelingsplan te komen. Elke behandeling is individueel, verantwoord en deskundig opgebouwd en kan bestaat uit verschillende technieken:

 

 • Harmonische oscillaties
 • Manipulaties van de gewrichten, ‘kraken’
 • Mobilisaties
 • Diepe dwarse fricties
 • Stretchtechnieken
 • Spier en triggerpuntbehandelingen
 • Zenuwbehandeling
 • Medische trainingen en stabiliteitsoefeningen
 • Rug en nekschool
Pre- en postnatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie bereidt zwangere vrouwen zowel fysiek als mentaal voor op hun bevalling. De therapie bestaat uit ontspannings-, ademhalings- en persoefeningen. Ook de bekkenbodemspieren worden getraind. Die oefeningen voorkomen incontinentieproblemen en uitzakking van de baarmoeder en/of blaas na de bevalling.

Postnatale kinesitherapie richt zicht voornamelijk op het herstel van de bekkenbodemspieren. Meer informatie daarover vindt u onder de specialisatie 'bekkenbodemtraining of pelvische re-educatie'. Ook de rug-, buik- en bilspieren worden getraind. Indien nodig en gewenst, helpt de therapeut ook de algemene conditie van de patiënt weer op te bouwen.

Manuele neurotherapie

Manuele neurotherapie is een specialisatie binnen de gewone manuele therapie die zich specifiek richt op het zenuwstelsel van de patiënt. Het doel van deze therapie is in de eerste plaats pijnverlichting.

Van daaruit wordt dan naar klachten in andere lichaamsdelen gekeken zodat de therapeut een beeld krijgt van de patiënt in zijn geheel.

Specialisten
Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie richt zich specifiek op sporters met blessures en op (beginnende) sporters die blessures juist willen voorkomen. Afhankelijk van de sport die u beoefent, schrijft de sportkinesist u aangepaste oefeningen en een trainingsschema voor.

Ook manuele therapie maakt deel van de behandeling uit. Met een binnen- en buitenfitness vormt onze praktijk de ideale omgeving voor een behandeling bij de sportkinesitherapeut.

Ademhaling- en Ontspanningstherapie

Deze therapie geeft je de middelen om eigen spanning te regelen. Zo wordt er uitgezocht of een probleem samenhangt met verhoogde spanning en hoe deze verminderd kan worden.

Lichaamsbewustwording staat centraal, met aangepaste oefeningen per individu.

Enkele indicaties voor deze therapie:
- spanningsgerelateerde problemen: hyperventilatieklachten, slaapproblemen, burn-out, vermoeidheid, hoofdpijn
- psychische problemen: paniek, angsten, bewegingsangst,...
- functionele problemen van houding, stem, adem en beweging: nek en rug klachten gerelateerd aan spanning, chronische pijn
- spanningsproblemen gerelateerd aan specifieke aandoeningen: hart- longziekten, ademproblemen, pre- of postoperatieve behandeling, astma, COPD
 

Specialisten
Nina Mariën
Dry needling

Dry needling is een snelle en efficiënte behandeling om - vaak chronische - spierklachten te verbeteren. De therapeut gaat hierbij actief op zoek naar verhardingen in de spier, de zogenaamde triggerpoints. De triggerpoints kunnen zowel lokale als wijdverspreide pijn veroorzaken. Er wordt gebruik gemaakt van zeer dunne, droge en steriele acupunctuurnaalden waarmee de triggerpoints en bijgevolg de spier effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Enkele voorbeelden van klachten waarbij dry needling toegpast wordt zijn: tennis- of golferselleboog, nekpijn ten gevolge van spierspanning na een langdurig statische houding (computerwerk), contracturen van hamstrings en quadriceps,…

Neurostructural Integration Technique (NST)

Neurostructurele Integratie Therapie (NST) is een zeer krachtige en effectieve geavanceerde ‘body work’ techniek, die gebruikt kan worden bij multiple gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van hetautoregulatie systeemvan het lichaam en dit op zachte, tijdbesparende en veilige manier. De resultaten zijn langdurig corrigerend zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën. Wereldwijd maken honderden therapeuten reeds gebruik van deze soms ‘miraculeuze’ therapie.
https://www.nsthealth.com/about-nst
 

Specialisten
Sofie Huylebroeck
Osteopathie bij baby’s en kinderen

In principe kan een baby vanaf dag één na de geboorte bij de osteopaat langs gaan. Maar indien er geen zware bevalling is geweest of aanwijsbare klachten aanwezig zijn, is een eerste consult aangewezen rond 6 weken. Sommige klachten zijn normaal en fysiologisch aanwezig in de ontwikkeling van de baby. 

Als deze klachten in te grote aanwezig zouden zijn en de baby er duidelijk last van ondervindt, is het aan te raden om een afspraak te maken bij een osteopaat. Aan de hand van een uitgebreide anamnese en onderzoek zoeken we naar het probleem of de spanning die de klachten veroorzaakt. Op basis van de bevindingen wordt de baby behandeld met zachte manuele technieken en geven we advies mee met de ouders. 

Indicaties/klachten:

 • Reflux 
 • Krampen
 • Huilen (huilbaby)
 • Afgeplatte schedel en/of voorkeurshouding
 • Moeite met slikken/zuigen
 • Moeite met slapen/rusteloosheid
 • Verstopt traankliertje
Specialisten
Sofie Huylebroeck
Osteopathie bij zwangere vrouwen

Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap kan een osteopaat zorgen voor verlichting van de klachten en begeleiding van de zwangerschap. Een interdisciplinaire samenwerking met een gespecialiseerd kinesitherapeut en vroedvrouw zorgt voor en belangrijke ondersteuning van het hele zwangerschapsproces. Vanuit de osteopathie wordt er vooral gewerkt op het creëren van ruimte en het stimuleren van doorbloeding in het lichaam met in het bijzonder het bekken, het diafragma, de psoas, de ligamenten van de baarmoeder en de bekkenbodem. Op de baarmoeder zelf wordt er niet gewerkt. 

Indicaties/klachten:

 • Voorbereiding op de zwangerschap 
 • Tijdens de zwangerschap (best pas na het eerste trimester) 
 • Bekkengordelpijn/bekkeninstabiliteit 
 • Bandenpijnen 
 • Lagerugpijn 
 • Gastro-intestinale klachten (bv.: misselijkheid, obstipatie, zure oprispingen,…) 
 • Hyperventilatie/ademhalingsmoeilijkheden 
 • Afwijkende ligging foetus (bv.: stuitligging, sterrenkijker) 
Specialisten
Sofie Huylebroeck
Cuppingmassage

Cupping is een eeuwenoude massagetechniek waarbij cups van glas, siliconen of ander materiaal op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit proces stimuleert de bloedcirculatie in het behandelde gebied en kan verklevingen in het bindweefsel losmaken.

Cuppingmassages zijn veelzijdig en kunnen worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het verlichten van klachten aan de nek, het hoofd, de schouders, de rug en spieren. Het kan ook helpen bij cellulitis, het verminderen van bindweefselverklevingen, het vervagen van littekens en striae, de behandeling van fibromyalgie en het verminderen van rimpels. Daarnaast kan cupping worden toegevoegd aan andere massagevormen, zoals sportmassages.

Deze oude massagemethode heeft zich bewezen als een effectieve manier om de gezondheid en het welzijn te bevorderen, zowel als een op zichzelf staande behandeling als in combinatie met andere massagepraktijken.

Specialisten
Karsten Pelgroms
Sportmassage

Sportmassage is een specifieke vorm van massage die is ontworpen om atleten te helpen bij het verbeteren van hun prestaties, het versnellen van het herstelproces en het voorkomen van sportgerelateerde blessures. Deze massagevorm richt zich op de behandeling van de spieren en het bindweefsel die betrokken zijn bij sportieve activiteiten.

Specialisten
Karsten Pelgroms